Kenelle siipisurffaus sopii Välineiden hankkiminen Siipisurffaus kannattaa aloittaa jo talvella

HARRASTUKSEN ALOITTAMINEN

Kenelle siipisurffaus sopii

Tuulisissa etelänmaissa siipisurffauksessa ollaan noin vuosi kaksi Suomea edellä. Harrastajina on niin tyttöjä, poikia, naisia, miehiä kuin eläkeläisiäkin. Kilpaurheilupuolella kevytrakenteiset juniorit haastavat mm. lihaksikkaita wingiin siirtyneitä purjelautailijoita – nähtäväksi jää millä ominaisuuksilla kirkkain mitali tulevaisuudessa saavutetaan.

Siipisurffauksen oppiminen on helpointa niille, jotka jo harrastavat purjelautailua, leijasurffausta tai aaltosurffausta. Tuulen lukeminen ja tasapainoilun motoriikka on kaikissa näissä lajeissa tarvittavia perusasioita. Jos osaa jo purjelautailla tai leijasurffata foililla, siipisurrffauksen oppiminen voi olla hyvinkin nopeaa – ilmaan foilille voi päästä jo ensimmäisillä harjoittelukerroilla.

Jos surffilajeista ei ole aiempaa kokemusta, aloittelijalta voi mennä parikin kesää päästä foilille. Koska laji ei vaadi juurikaan voimaa, on kevytrakenteisilla surffareilla etulyöntiasema foilille nousussa varsinkin kevyessä tuulessa. Yli satakiloisella surffarilla voi olla haasteita päästä ilmaan Suomen maltillisissa tuulissa.

Eniten kehitykseen vaikuttaa harjoituksen määrä ja siten siipisurffaus ei ole hyvä valinta heille, jotka pääsevät tai haluavat vesille muutaman kerran kesässä. Alkeiden oppiminen vaatii aktiivista harjoittelu eli tuuliset päivät on suotavaa viettää vesillä. Toisaalta surffaus on erittäin koukuttavaa ja kun huomaa kehittyvänsä, on vesiltä vaikea pysyä poissa.

Siipisurffauksessa yksi haastavimmista vaiheista on laudalle seisomaan nousu. Siipisurffauksessa ei ole purjelautailulle tyypillistä vesilähtöä tai leijassa helposti käytettävissä olevaa jatkuvaa vetovoimaa. Wingsurf-laudalle kavutaan polviasentoon ja siitä sopivan hetken tullen noustaan seisomaan ja vasta tämän jälkeen siiven tasapainottava voima on kunnolla käytettävissä. Polviasennossa voi joutua odottelemaan jonkin aikaa sopivaa puuskaa ja siten on mahdollista, että laji ei sovellu heille, joilla polvet ovat huonossa kunnossa.

Siipisurffauksen oppiminen ei ole itsestäänselvyys ja siten laji onkin mainio niille, jotka kaipaavat harrastukselta haasteita ja ovat valmiita panostamaan aloitteluvaiheeseen. Alkeiden oppimisen jälkeen laji on kohtuullisen kevyt ja erittäin antoisa ja koukuttava. Veden päällä lentäminen tuulen voimalla on hämmentävä ja rentoutttava kokemus, johon on vaikea kyllästyä. Rauhallinen ajelu wingillä on hauskaa ja lisähaasteita kaipaavat voivat opetella temppuja aina voltteihin ja monen metrin korkeuteen ulottuviin hyppyihin asti – mm. useat freestyle-purjelautailusta tutut temput ovat tehtävissä myös siipisurffauksessa.

Välineiden hankkiminen

Aktiiviharrastajan ja aloittelijan käsisiivissä ei ole tällä hetkellä eroja ja siten oman siiven hankkiminen heti alkuun on perusteltua.

Laudan ja foilin osalta tilanne on toinen. Aloittelija tarvitsee suuremman laudan ja foilin, jotta oppiminen ja edistyminen on mahdollista. Välineiden valinnasta voit lukea lisää täältä:

Käsisiipi Lauta Foili Tarvikkeet

Siipisurffaus kannattaa aloittaa jo talvella

Siiven käsittely on hyvä opetella kuivalla maalla. Foilille nousemisen oppiminen on haastavin vaihe ja onnistuu helpommin, jos siipeen ei tarvitse kiinnittää liiaksi huomiota.

Siipi on hyvin intuitiivinen oppia ja varsinkin purjelautailijoille tuntuma on hyvin lähellä rikiä. Vähälumisella jäällä laskettelusuksilla, snowskate:lla tai lumilaudalla pääsee hyvin alkuun. Suoraan ajaminen onnistuu yleensä vartin perehdytyksen jälkeen. Seuraavaksi on hyvä opetella käännöksissä tarvittavaa käsitekniikkaa. Käännökset ovat helppoja laskettelusuksilla mutta tehtävissä myös lumilaudalla.

Useimmat siivet ovat pakkasenkestäviä kuten surffileijat. Kannattaa kuitenkin varmistaa asia valmistajalta, jos epäselvyyttä on.

VUOKRAUS

Oletko aloittelija tai pohtimassa seuraavia välinehankintoja?

Aloittelija tarvitsee alkuun suuren laudan ja foilin. Jos osaat foilata jo purjelaudalla tai sinulla on kokemusta muista surffilajeista, saatat tarvita isompia välineitä vain muutamia kertoja. Vuokraaminen voi olla hyvä vaihtoehto.

Surffaus / foilaus on vauhdikkaampaa pienillä foileilla ja laudoilla. Pohditko kuinka pienellä etusiivellä pystyt lentämään tai millä tavalla erilaiset stabit vaikuttavat foilin käyttäytymiseen. Meiltä löytyy myös esimerkiksi alle 1000cm2 ha-etusiipiä.