MÄRKÄPUKU TRAPETSI PUMPPU KARKUREMMIT TYÖKALUT FOILIN SUOJAT

TARVIKKEET

Märkäpuku ja muut neopreenit

Siipisurffauksessa ei laudan, foilin ja siiven lisäksi tarvitse juuri mitään muuta. Varsinkin jos lajia harrastetaan lämpöisissä maissa. Suomen olosuhteissa märkä- tai kuivapuku on välttämätön ja aktiiviharrastajilla niitä on 2-3 kpl: noin 3mm kesäpuku, 5mm välikausipuku hupulla tai ilman ja kylmiin keleihin kuivapuku tai hupullinen 6/5 mm märkäpuku, jonka alle voi pukea vielä ohuet 1-3 mm aluskerrastot.

Lisäksi useimmat käyttävät läpi kauden myös neopreenikenkiä, jotka lämmittävät mutta myös suojaavat jalkoja foililta ja rantakivikoilta. Kenkiä on usein kaksi paria: noin 3-4mm kesäkeleihin ja 5-7mm kylmiin vesiin.

Neopreenisormikkaita tai kintaita käyttämällä kautta voi jatkaa aina miinusasteille asti.

Siipisurffausta jäiden seassa maaliskuussa Pyhäjärvellä Tampereella. Jotta wingfoil-välineet ja surffari säilyy ehjänä, on talvella irtojäitä seurattava tarkasti.

Ensimmäistä pukua hankkivalle noin 5 mm välikausipuku lienee järkevin hankinta. Halvinta rautakaupasta saatavaa pukua ei ehkä kannata ostaa. Neopreenien eristyskyvyssä ja venyvyydessä on eroja. Myös saumat kestävät tiiviinä pidempään laadukkaissa tunnettujen valmistajien puvuissa.

Trapetsi

Koska siivestä on kevyt pitää kiinni, trapetsi ei ole erityisen tarpeellinen. Purjelauta- ja kitetaustasta tuleville se on kuitenkin luonnollinen varuste ja sopii hyvin myös siipisurffaukseen.

Wingsurf-trapetsin käyttö kryssiä ajettaessa.

Trapetsi (eng. harness) koostuu koukullisesta trapetsivyöstä ja siivessä olevasta trapetsinarusta. Kryssiä ajettaessa eli luovittaessa vastatuuleen koukku kiinnitetään trapetsinaruun. Osa siiven vetovoimasta välittyy näin trapetsinarun kautta lantioon ja vähentää käsille tulevaa kuormaa.

Siipisurffaukseen suunniteltu tukeva mutta kevyt trapetsivyö muovisella koukulla.

Koukku voi olla kiinni myös poikkituuleen ajettaessa mutta myötätuuleen, lujaa tai taitojen rajoilla liikuttaessa koukku kannattaa irrottaa trapetsinarusta. Jos surffari on lantiostaan kiinni siivessä kaaduttaessa, päädytään helposti siiven päälle ja siipi voi räjähtää.

Trapetsinaru kiinnitetään keskipalkin kahvoihin tai narua varten siivessä oleviin kiinnikkeisiin.

Siivessä voi käyttää purjelautailuun tarkoitettuja trapetsinaruja, mutta ohuempi naru tai tarkoitukseen suunniteltu purjelautatrapetsia kevyempi lenkki on toimivampi. Purjelalautailussa käytetty lenkki on turhan raskastekoinen ja lentoon lähdössä käsillä siipeä pumpatessa lenkki lyö helposti kasvoihin.

Työkalut

Yleensä ainoa tarvittava työkalu on torx-avain, joka käy foilin ruuveihin. Useimmissa foileissa kaikki ruuvit ovat samalla kannalla ja muita työkaluja ei tarvita.

Foilin ruuvvit löystyvät käytössä ja ne onkin syytä tarkistaa ja kiristää jokaisella käyttökerralla. Jos foilin joutuu kuljetuksen takia purkamaan jokaisella käyttökerralla osiinsa, voi olla järkevää käyttää akkuväänintä. Tällöinkin ruuvi on laitettava kierteille aina ensin sormilla ja loppu kireys varmistettava käsin. Akkuvääntimellä pilaa ruuvin kannat ja alumiinissa olevat kierteet erittäin helposti.

Foilien mukana toimitetaan yleensä T-mallinen torx avain. Ruuvien kiristämiseen riittää useimmille myös suora avain, jolloin alumiinissa olevia kierteitä ei tule väännettyä liian suurella voimalla rikki. T-avain voi kuitenkin olla tarpeen jumiutuneita ruuveja irroitettaessa.

Foilin suojat

Foilin kuljetuksessa kannattaa aina käyttää suojapussia. Pussi suojaa foilia naarmuuntumiselta mutta myös auton sisustusta ja ovenpieliä terävältä foililta.

Suojia löytyy erikseen foilin siiville, mastolle ja isompaa ”lentokoneosan” peittävää mallia. Kaikki foilivalmistajat eivät sisällytä suojia toimtukseen vaan ne pitää tilata erikseen. Suojia voi ommella myös itse, jos sopivaa ei tarvikkeena löydy.

Itsetehty maston ja takasiiven suojus
Koko foilin alaosan peittävä suojapussi.
Etu- ja takasiiven suojus.

Kuvan varusteilla surffausta voi harrastaa jäiden tuloon asti. Hupullinen märkäpuku 6/5/4mm, kintaat 5mm, kengät 6/5mm, t-paita, shortsit, sukat 2mm.

Pumppu

Siiven mukana ei automaattisesti toimiteta pumppua, mikä on ymmärrettävää, koska monella harrastajalla siipiä on useita. Siiven valmistajalta saa siiven venttiiliin sopivan pumpun.

Yleensä valmistajien tarjoamat pakettiin kuuluvat pumput ovat kuitenkin yksikammioisia ja yksisuuntaisia peruspumppuja, jotka ovat toimivia mutta hitaita. Suuren 7m2 siiven pumppaaminen käy joutuisammin kaksikammioisella ja -suuntaisella pumpulla. Jos käyttää myös pumpattavaa lautaa, voi kaksikammioiseen pumppuun investointi olla järkevää.

Vasemmalla lyhyt ja leveäiskuinen pumppu, jonka teho riittää siiven pumppaamiseen. Keskimmäisellä pitkäiskuisella kapealla säiliöllä olevalla pumpulla saavutetaan riittävä paine myös ilmatäytteiseen lautaan. Oikeanpuoleisessa kaksikammioisessa triple action pumpussa on valittavissa kolme vaihtoehtoa: 1) ilmaa siirtyy kahdella kammiolla siipeen sekä työnnöllä että vedolla, 2) ilmaa siirtyy kahdella kammiolla ainoastaan alas työnnöllä (siiven pumppaamisen loppuvaihe) ja 3) korkeimman paineen saavuttamiseksi ilmaa siirtyy ainoastaan yhdellä kammiolla alas työnnöllä (laudan pumppaamisen loppuvaihe).

Monenlaisia sup-lautoihin tarkoitettuja sähköpumppuja löytyy myös, mutta sellaisen hankkiminen pelkästään siiven pumppaamista varten on kyseenalaista. Siiven pumppaus käsipumpulla kestää noin 1-3 minuuttia ja kaupanpäälle surffari saa alkulämmöt. Jos lauta on myös ilmatäytteinen ja lauta on tarpeen tyhjentää jokaisen harjoituskerran jälkeen, on sähköpumpun hankinta perusteltua.

Useimmissa pumpuissa on painemittari (psi asteikko) ja useimmat valmistajat myös ilmoittavat siivessä ja laudassa käytettävän maksimipaineen.

Karkuremmit

Siivessä on aina käytettävä karkuremmiä (eng. leash) kuten on suositeltavaa myös laudassa. Volttia tai muuta hankalaa temppua harjoiteltaessa saatetaan laudan karkuremmi jättää pois mutta tavallisen harrastajan kannattaa aina käyttää myös laudassa karkuremmiä.

Siiven karkuremmi voidaan kiinnittää käteen ja lauda karkuremmi nilkkaan velcro-kiinityksellä. Wingsurf-trapetsivöissä on myös kiinnityspaikat molemmille karkuremmeille. Se mihin karkuremmin haluaa kiinnittää on pitkälti makuasia.

Laudan karkuremmi lantiovyöllä.
Trapetsivyöhön kiinnitettävä laudan karkuremmi quick release -lukolla.
Karkuremmi kiinnitetään lautaan yleensä pienellä narulenkillä. Näiden lenkkien kuten myös karkuremmien kunto pitää tarkastaa säännöllisesti – muutoin voi tulla pitkä uintimatka.
SIIPI FOILI LAUTA

VUOKRAUS

Oletko aloittelija tai pohtimassa seuraavia välinehankintoja?

Aloittelija tarvitsee alkuun suuren laudan ja foilin. Jos osaat foilata jo purjelaudalla tai sinulla on kokemusta muista surffilajeista, saatat tarvita isompia välineitä vain muutamia kertoja. Vuokraaminen voi olla hyvä vaihtoehto.

Surffaus / foilaus on vauhdikkaampaa pienillä foileilla ja laudoilla. Pohditko kuinka pienellä etusiivellä pystyt lentämään tai millä tavalla erilaiset stabit vaikuttavat foilin käyttäytymiseen. Meiltä löytyy myös esimerkiksi alle 1000cm2 ha-etusiipiä.