FOILIN OSAT JA MATERIAALIT FOILITYYPIT JA SOPIVAN FOILIN VALITSEMINEN FOILIEN MUOTOILUSTA

KANTOSIIPI ELI FOILI

Foilin tehtävä on luoda nostetta, joka nostaa laudan ja surffaajan irti vedestä. Surffaajan ”lentäessä” ilmassa foili kantaa kaiken painon. Tästä syystä foilin rakenne tulee olla äärimmäisen jäykkä ja kestävä mutta toisaalta mahdollisimman hoikkarakenteinen, jotta foili liukuu vedessä pienellä vastuksella.

Foilin osat

Hydrofoili koostuu neljästä osasta. Mastoksi sanotaan pystysuoraa vartta, jolla foili (lentokonetta muistuttava nostetta tuottava osa) kiinnittyy surffilaudan pohjaan. Lentokonemainen osa koostuu etusiivestä, rungosta (fuse, eng. fuselage) ja takasiivestä eli vakaajasta (stabi, eng. stabilizer).

Siipisurffauksessa käytettävän kantosiiven eli foilin osat: Runko – vaakasuora osa, joka yhdistää maston etu- ja takasiipiin. Etusiipi – suurempi siipi, joka sijaitsee foilin etuosassa. Takasiipi – pienempi siipi, joka sijaitsee foilin takaosassa. Masto (ei kuvassa) – pitkä ohut varsi, joka yhdistää foilin lautaan.

Yleensä etu- ja takasiipi sekä runko ovat erillisiä osia, jotka kytketään toisiinsa ruuviliitoksilla. On olemassa myös foileja, joissa kaikki edellä mainitut ovat yhtä ja samaa hiilikuiturakennetta.

Kuvan foilissa etu- ja taka siipi jatkuvat osittain rungoksi ja varsinainen alumiininen runko on vain hyvin lyhyt mastoon kiinnityvä osa.

Materiaalit

Etu- ja takasiipien valmistusmateriaalit ovat hiilikuitua tai hiili- ja lasikuidun sekoitusta. Runko ja masto voivat olla alumiinista tai hiilikuidusta.

Alumiini on materiaalina ja valmistustekniikaltaan huomattavasti edullisempaa kuin hiilikuitu. Edullisten aloittelija- ja freeride-foilien mastot ja rungot ovatkin alumiinia. Alumiini on tässä tarkoituksessa täysin toimiva ja erot hiilikuitufoileihin melko pieniä. Alumiini foilit ovat yleensä hieman painavampia ja hitaampia. Hiilkuituiset mastot ja rungot pystytään suunnittelemaan ja työstämään ohuemmiksi ja virtaviivaisemmiksi. Hiilikuitu ei kuitenkaan ole tae paremmasta laadusta – markkinoilla on ollut hiilikuitufoileja, jotka ovat painavampia ja löysempiä kuin alumiiniosia sisältävät foilit.

Alumiinimaston poikkileikkaus.

FOILITYYPIT JA SOPIVAN FOILIN VALINTA

Foileja voi teoriassa käyttää ristiin eri surffilajeissa (purjelautailu, kite, prone, sup, wingsurf, dock start) mutta lajin oppiminen ja surffaus on mukavinta lajiin ja surffaajan taitotasoon suunnitelulla kokoonpanolla. Siipisurffauksessa foilit voidaan jakaa karkeasti aloittelija-, freeride- / freestyle- sekä race-foileihin. Luokitus ei ole vakiintunut ja tulevaisuudessa on varmasti tarkempia luokituksia, kun laji kehittyy.

Foilijärjestelmää valittaessa kannattaa huomioida se, että samaan järjestelmään on saatavissa erikokoisia ja tyyppisiä etu- ja takasiipiä sekä mastoja. Taitojen kehittyessä foilin kokoa on järkevä pienentää mutta toisaalta liian pienellä foililla opiskelu on hidasta tai mahdotonta.

Aloittelijafoilit

Aloittelijafoilit ovat suurikokoisia ja vakaita lentää. Foili on suunniteltu nousemaan mahdollisimman helposti lentoon eli noste on suuri jo alhaisilla nopeuksilla (reipas kävely / hölkkävauhti). Tämä tarkoittaa, että foilin siipien pinta-ala on suuri kuten myös tilavuus ja paksuus. Siiven muoto (aspect -ratio) on low -aspect eli kulkusuunnassa syvä. Tällainen siipi on rauhallinen ja yllätyksetön liikkeissään, mutta ei erityisen nopea eikä liukuva. Vasta-alkajan ei kannata kuitenkaan pelätä aloittelijafoilin olevan tylsä – veden päällä lentäminen ensimmäisiä kertoja 10-20 km/h on hämmentävä kokemus.

Aloittelijan foili, etusiiven leveys 100 cm, pinta-ala 2100 cm2, paksuus 31 mm, masto 75 cm

Ylhäällä: Aloittelijan foilin etusiipi, low -aspect, leveys 100 cm, pinta-ala 2200 cm2, Keskellä: Freeride / freestyle foili, mid -aspect, leveys 85 cm, pinta-ala 1250 cm2. Alhaalla: Race foil, high -aspect, leveys 91 cm, pinta-ala 800cm2.

Sopiva aloittelijafoilin etusiiven koko on yleensä noin noin 20-25 x omapaino. Eli 75 kg surffarille 1500 – 1900 cm2. Ensimmäiset kokeilut voi tehdä myös suuremmalla etusiivellä. Takasiiven koon valintaan vaikuttaa surffarin painon lisäksi rungon pituus. Valinnassa kannattaa noudattaa valmistajan ohjeita. On hyvä huomata, että siipien vertailussa käytetään usein pinta-alaa määrittävänä tekijänä vaikka siiven toimivuuteen vaikuttaa keskeisesti myös tilavuus, leveys ja muotoilu. Valmistajan kokotaulukko on hyvä lähtökohta.

Aloittelijafoileissa käytetään yleensä lyhyttä 65-75 cm pituista mastoa. Lyhyellä mastolla tuntuma foiliin on parempi ja ja kaatuminen on hallitumpaa. Toisaalta lyhyellä mastolla ajaa foilin helpommin vedestä ylös ja kaatuu. Jos hieman dramaattisemmat kaatumiset eivät pelota, voi aloittaa monikäyttöisellä 85 cm mastolla.

Aloittelijafoileissa runko eli fuse voi olla myös hieman pidempi, jolloin lentokorkeuden muutokset ovat rauhallisempia. Osalla valmistajista on tarjolla useita runkovaihtoehtoja, kun taas toiset perustavat yhteen runkoon ja säätö tehdään takasiiven kokoa ja muotoa vaihtamalla. Joihinkin järjestelmiin on saatavissa jatkoadaptereita rungon pidentämiseksi aloitteluvaiheen ajaksi.

Freeride ja freestyle foilit

Freeride ja freestyle foilleilla käsitetään tässä yleisfoileja, joilla perussurffaus ja manööverit ovat mukavaa ja vaivatonta.

Nämä edistyneemmille surffareille tarkoitettujen foilien etu- ja takasiivet ovat pinta-alaltaan, tilavuudeltaan ja paksuudeltaan pienempiä kuin aloittelijafoilit. Aspect -ratio on mid / high -aspect.

Alkeiden oppimisen jäkeen kannattaa etu- ja taka-siiven kokoa vaiheittain pienentää. Pieni ja hoikkarakenteinen foili on nopeampi ja liukuu paremmin, jolloin erilaisiin käännöksiin on enemmän aikaa ja ohjaaminen vaatii pienempiä painonsiirtoja. Kokoa ei kannata kuitenkaan pudottaa liian suurilla harppauksilla, koska pieni foili tuntuu aina aluksi huteralta.

Pienet (surffaajan painoon suhteutettuna) foilit tarvitsevat lähtönopeutta enemmän kuin aloittelijafoilit ja vaativat siten lähdössä myös enemmän tuulen siipeen aiheuttamaa vetovoimaa ja surffarilta hyvää pumppaustekniikkaa. Suomessa on kätevää olla yksi isompi etusiipi kevyeen 4-6 ms keliin ja toinen pienempi kovempaan tuuleen. Takasiipenä voi tavallisesti käyttää molemmissa yhtä ja samaa kokoa. Toisaalta sopivalla liukuvalla laudalla ja isolla n. 7 m2 käsisiivellä kokenut 75 kg surffari pääsee ilmaan pienehköllä 800 cm2 race-etusiivellä 5 m/s puuskasta.

Aktiiviharrastajan foilin siipien koko määräytyy monen asian summana: surffaajan paino, tuuliolosuhteet, aallokko, laudan muotoilu ja koko ja käsisiiven koko. Osaltaan vaikuttaa myös surffaustapa eli ajetaanko aaltoja, onko tarpeen pumpata jaloilla, tehdäänkö temppuja vai cruisaillaanko rauhallisesti. Itselle parhaiten sopiva foili-setuppi löytyy kokeilemalla. Suositeltavaa onkin hankkia foilijärjestelmä johon on helposti saatavilla erilaisia siipiä. Kaikkea ei tarvitse ostaa itse. Aina voi yrittää lainata kaverilta, käydä demopäivillä ja vuokrata erilaisia foileja tai niiden osia.

Foilin ketteryyteen vaikuttaa merkittävästi rungon pituus ja takasiiven koko ja malli. Takasiiven koon (nosteen) pienentyessä tai rungon lyhentyessä laudan kallistaminen pituus suunnassa (eng. pitch) tapahtuu pienemmillä painon siirroilla ja laudasta tulee ketterämpi. Takasiiven profiili vaikuttaa myös lauda leveyssuuntaiseen kallistumiseen (eng. roll). Pelkästään takasiipiä vaihtelemalla foilin käyttäytymiseen voidaan vaikuttaa merkittävästi.

Maston pituus vaihtelee käyttötarkoituksesta riippuen 75-100 cm välillä. Hyvä yleiskoko, jolla selviää useimmista tilanteista, on 85 cm.

Maston pituuden kasvaessa tuntuma foiliin heikkenee, mutta toisaalta pituuden ansiosta foilia ei aja jiipeissä ja aallokossa ulos vedestä niin helposti kuin lyhyemmällä mastolla. Monen mielestä pitkällä mastolla onkin helpompi surffata kuin lyhyellä. Jaloilla tapahtuva foilin pumppaaminen muuttuu pitkällä mastolla hieman raskassoutuisemmaksi ja siksi dock start pumppauksessa sekä aaltoajossa suositaankin usein 75-85 cm mastoja

Aloittelijan foili paksuus 31 mm
Race foil paksuus 10mm

Race foil

Race foilit on suunniteltu kulkemaan suoraan ja toimimaan vakaasti suurissa nopeuksissa. Foilin siivet ovat HA-muotoisia (high -aspect). Etusiiven pinta-alat ovat tavallisesti 600-1200 cm2. Kulloinkin optimi siiven koko valitaan tuulen nopeuden, aallokon ja ajosuuntien perusteella.

Jotta ohuella pienellä etusiivellä on mahdollista päästä ilmaan eli kerätä tarpeeksi nopeutta ja nostetta, pitää lauta saada kiihtymään ja liukumaan vedenpinnassa huomattavan lujaa. Lyhyellä, leveällä ja pienellä freestyle laudalla ilmaan ponnistaminen on vaikeampaa kuin HA-foileille suunnitelluilla hyvin liukuvilla laudoilla.

Mastona käytetään tavallisesti 85-100 cm mastoa. Pidempi masto minimoi pohjakosketukset aaltoihin ja antaa enemmän toleranssia lentokorkeuden säätämiseen kovassa vauhdissa. Vastatuuleen luovittaessa lautaa voi myös kallistaa jyrkemmin ilman, että foilin siiven kärki tulee ulos vedestä.

YAW: foilin kääntäminen oikealle tai vasemmalle. ROLL: kallistaminen oikealle tai vasemmalle. PITCH: kallistaminen menosuunnassa ylös tai alas.

FOILIEN MUOTOILUSTA

Markkinoilla on pääosin hyvin saman näköisiä foileja. Lähempi tarkastelu kuitenkin paljastaa, että osa siivistä kaartuu alas tai ylös ja toiset ovat tasaisen suoria. Siiven kärjet voivat olla ohuita tai paksuja ja eri tavalla pyöristettyjä. Siipien kärjissä voi olla myös jyrkkiä taivutuksia. Näillä ratkaisuilla pyritään luomaan sopivan suuntavakaa, yllätyksetön, hyvin liukuva, nopea ja tarpeeksi nostava foili. Ominaisuuksia priorisoidaan sen mukaan minkä tyyppiseen ajoon foili on suunniteltu.

Erilaisia takasiipiä: Ylhäällä vakaa aloittelijamalli, keskellä carving -tyyppiseen kurvailuun suunniteltu freeride siipi, alhaalla nopea ja hyvin liukuva siipi.

Jyrkästi ylös- tai alaspäin kääntyvillä siivenkärjillä pyritään pitämään foili vakaasti kulkusuunnassaan. Foili kääntyy menosuunnassa oikealle tai vasemmalle (eng. jaw) hitaasti mutta vakaasti. Nämä ovat tyypillisiä aloittelijafoilien takasiivissä.

Erilaisia etusiipiä: Ylhäällä eloisa freeride HA-siipi, keskellä kohtuullisesti kääntyvä freeride mid -aspect siipi, Alhaalla suuntavakaa omega-mallinen race siipi

Siiven kärkien paksuus vaikuttaa osaltaan siiven kääntymiseen. Yleensä varsinkin leveissä HA-siivissä siipi on paksumpi keskeltä kuin kärjistä. Tällä pyritään tekemään leveästä siivestä helpommin sivulle kallistuva (eng. roll) ja siten myös kääntyvä. Paksu siiven osa luo nostetta ja nostetta ei haluta kärkiin, koska noste estäisi siiven kallistamista. Noste halutaan mieluummin siiven keskelle surffaajan alle.

Alaspäin kaareutuva etusiipimalli

Siipien kaareutumisella juuri alaspäin ei välttämättä aina ole tavoiteltu ainoastaan ohjattavuuteen ja suuntavakauteen liittyviä asioita. Loivasti alaspäin kaareutuvien siipien on ajateltu ventiloivan eli haukkaavan siiven kärjellä kaarroksessa ilmaa huonommin kuin suorat tai ylöspäin kaareutuvat siivet. Eli siiven kärki ui syvemmällä ja pintakosketus on epätodennäköisempää. Ilman pääseminen siiven kärjen alle tai päälle aiheuttaa nosteen katoamisen ja surffaaja helposti kaatuu.

Toisaalta myöhemmin on todettu, että alaspäin loivasti kaareutuvat etusiivet sukeltava / putoavat helpommin sivusuunnassa alaspäin veden sisään, kun ylöspäin suuntautuva pinta ja noste kaarreajossa pienenee. Ehkä tästä syystä monet siivet ovat omega-mallisia tai täysin suoria profiileja. Omega-mallisessa siivessä siiven keskiosa on kaareva, mutta siiven kärjet ovat kuitenkin vaakasuorassa. Huomautettakoon, että foilin käyttäytyminen on kuitenkin monen asian summa eikä ajo-ominaisuuksia voi päätellä pelkästään ulkonäön perusteella.

SIIPI LAUTA TARVIKKEET

VUOKRAUS

Oletko aloittelija tai pohtimassa seuraavia välinehankintoja?

Aloittelija tarvitsee alkuun suuren laudan ja foilin. Jos osaat foilata jo purjelaudalla tai sinulla on kokemusta muista surffilajeista, saatat tarvita isompia välineitä vain muutamia kertoja. Vuokraaminen voi olla hyvä vaihtoehto.

Surffaus / foilaus on vauhdikkaampaa pienillä foileilla ja laudoilla. Pohditko kuinka pienellä etusiivellä pystyt lentämään tai millä tavalla erilaiset stabit vaikuttavat foilin käyttäytymiseen. Meiltä löytyy myös esimerkiksi alle 1000cm2 ha-etusiipiä.