KOKO LAUTATYYPIT FOILIN KIINNITYS JALKALENKIT

LAUTA

Wingsurf-laudat muistuttavat sup-, prone- ja purjelautoja. Evän tilalla on kiinnityskiskot foilille. Kooltaan tavanomaiset laudat ovat 40-100L ja ensikertalaisen laudat 120-160L. Lautoja valmistetaan kovina ja ilmatäytteisinä.

Koko

Laudan ensisijainen tehtävä on kelluttaa surffaria siinä määrin, että nousukiito ja ilmaan nousu on mahdollista. Mitä pienempi lauta sitä haastavampaa laudalle kiipeäminen on. Toisaalta pieni lauta on ilmassa keveytensä takia ketterä ja helpompi ohjata.

Yleensä pyritään käyttämään mahdollisimman pientä lautaa. Kovassa tuulessa kokenut harrastaja pääsee helposti ylös miinuslitraisella laudalla eli sinkkerillä. Tuulen laskiessa palaaminen rantaan on kuitenkin sinkkerillä hankalaa ja Suomen epävakaissa tuulissa lauta, joka kannattaa surffarin painon varusteineen, on hyvä vaihtoehto. Esimerkiksi 75kg henkilölle 85L lauta on mukava yleislauta.

Aloittelija tarvitsee kuitenkin suuremman laudan. Ensimäisillä kerroilla oma paino + 40-60L on suositeltava koko. Siiven käsittelyä voi harjoitella myös suurella kölillisellä purjelaudalla. Tavallisella kölittömällä SUP-laudalla harjoittelua ei suositella, koska käytännössä ajaudutaan vain myötätuuleen.

Foilin kiinnitys

Foilin kiinnitystapa on lähes kaikilla valmistajilla dual track system eli pohjassa on kaksi rinnakkaista kiskoa 90mm etäisyydellä toisistaan. Kiskoissa kulkee kiinnitysmutterit, joihin foilin top plate ruuvataan kiinni.

Kuvan ilmatäytteisessä laudassa foilin kiinnityskiskot ovat osa hiilikuitulevyä, joka on liimattu laudan pohjaan.
Kovassa laudassa kiinnityskiskot on laminoitu laudan sisään. Maston top plate kiinnitetään neljällä torx-ruuvilla.

Jalkalenkit

Koska foilista aiheutuu hyvin vähän vastusta, ei siiven tuottaman vetovoiman siirtäminen vartalon ja jalkojen kautta lautaan vaadi juurikaan voimaa. Tämän takia jalkalenkkien (eng. straps) käyttäminen siipisurffauksessa ei ole välttämätöntä.

Varsinkaan aloittelijan ei kannata ensimmäisillä kerroilla käyttää jalkalenkkejä, koska kaatuessa jalkalenkkeihin voi jäädä jumiin ja jalka taittua. Laudalla on muutoinkin helpompi hakea sopivaa asentoa, kun lenkit eivät ole tiellä.

Jos kuitenkin freestyle-hypyt ja -temput kiinnostavat ovat jalkalenkit tarpeen. Moni kokee saavansa lenkeistä tukea ja hallittavuutta myös rauhallisessa surffauksessa.

Suuri 140L aloittelijalauta verrattuna tavanomaisiin harrastajalautoihin

Lautatyypit

Toistaikseksi laudat ovat hyvin saman tyyppisiä keskenään. Suurilla laudoilla alkeiden opettelu on helpompaa ja pienillä laudoilla taasen freestyle temput, hyppiminen ja ajaminen on tarkempaa ja ketterämpää. Isokokoisen kaverin ”freestyle” -lauta voi olla pienikoisen henkilön ”normaali” -lauta.

Ehkä selkein huomattava ero on rakenteessa, joka ei välttämättä vaikuta kuitenkaan käyttötarkoitukseen. Osa laudoista on perinteisiä käsityönä vaahtoytimen ympärille laminoituja kovia lautoja ja osa pientä sup-lautaa muistuttavia pumpattavia ilmatäytteisiä lautoja.

Ilmatäytteiset laudat ovat valmistustekniikaltaan pumpattavien sup-lautojen kaltaisia.

Ilmatäytteiset laudat kestävät paremmin kolhuja kuin kovat laudat. Tämän takia ne sopivat hyvin myös reissulaudoiksi. Tyhjänä lauta mahtuu kantoreppuun, joka useilla lentoyhtiöillä luokitelltaan tavalliseksi matkalaukuksi.

Kovan laudan etuna on helpompi ja tarkempi muotoiltavuus ja siten erilaisten kaarevuuksien ja leikkausten tekeminen on mahdollista. Ilmatäytteiset laudat ovat muodoltaan yksinkertaisia mutta kuitenkin täysin toimivia. Kovissa laudoissa tuntuma foiliin on yleensä rakenteen ansiosta hieman tarkempi.

Pohjan muodoilla pyritään tekemään lauta liukuvaksi. Kuvassa kova lauta, jossa triple concave -ratkaisu.

Laudan valintaan vaikuttaa myös foilin koko ja muoto. Suuret foilit kantavat jo lähes kävelyvauhdissa ja siten laudalta ei vaadita erityisiä liukuominaisuuksia. Ilmatäytteiset pumpattavat ja leveät laudat toimivat hyvin suurien foilien kanssa.

Jos taasen pyritään ajamaan mahdollisimman pienellä foililla, pitää laudan liukua ja plaanata hyvin, jotta saavutetaan riittävä alkunopeus. Pienet ja ohuet foilin siivet tarvitsevat enemmän nopeutta saman nosteen luomiseksi kuin suuret ja paksut.

Kuvan lauta on suunniteltu toimivaksi pienten HA-foilien kanssa, joissa laudan on plaanattava riittävän alkunopeuden saavuttamiseksi. Lauta on tavanomaista lautaa hieman pidempi ja kapeampi.
SIIPI FOILI TARVIKKEET

VUOKRAUS

Oletko aloittelija tai pohtimassa seuraavia välinehankintoja?

Aloittelija tarvitsee alkuun suuren laudan ja foilin. Jos osaat foilata jo purjelaudalla tai sinulla on kokemusta muista surffilajeista, saatat tarvita isompia välineitä vain muutamia kertoja. Vuokraaminen voi olla hyvä vaihtoehto.

Surffaus / foilaus on vauhdikkaampaa pienillä foileilla ja laudoilla. Pohditko kuinka pienellä etusiivellä pystyt lentämään tai millä tavalla erilaiset stabit vaikuttavat foilin käyttäytymiseen. Meiltä löytyy myös esimerkiksi alle 1000cm2 ha-etusiipiä.